Dżem paprykowy
Składniki:
5kg papryki
3/4kg cukru
Kolor, zapach, smak, po prostu bajka!
5 kg papryki - wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Włożyć do gara:)
Zasypać cukrem, ok 3/4 kg
Mieszać, żeby sie nie przypaliło. Na początku idzie ciężko, potem papryka puszcza sok, siada i już jest łatwiej:)
Gotować do miękkości, ale bez przesady, żeby ciapy nie było i miksujemy
Jak nie chcemy pasteryzować (ja nie mam czasu), podgrzewamy i gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem i gotowe. Voila!
Doskonały do kanapki z białym serem, do delikatnych wędlin. Mniam, mniam, pychota! W zeszłym roku jadłam po raz pierwszy dzięki uprzejmości pewnej Pani Beaty (kłaniam się nisko Pani Beato:)). Zniknął w mgnieniu oka! W tym roku zrobiłam zapas nieco wiekszy, żeby delektować sie tym rarytasem zimową, ponurą porą.
o proszę, dżemu paprykowego nie jadłam jeszcze
OdpowiedzUsuńkorci mnie smak tego rarytasu, więc może się skuszę :)
w tym roku robiłam póki co dzem cukiniowy z nuta cytrynową :)
Ciekawe, jeszcze czegoś takiego nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie:) dziś biegnę po paprykę i zabieram się do paprykowej pracy:)
OdpowiedzUsuńKuszące, może i ja bym machnęła? Muszę pomyśleć.
OdpowiedzUsuńBoski przepis!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co będę robić!
Aż jestem ciekawa jak smakuje?:D
W życiu nie jadłam dżemu z papryki:)?!
pozdrawiam
Kamila
o kurcze... o tym to nie słyszałam. ciekawa jestem tego smaku:)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia
Pierwszy raz widzę takie cudo z papryki! Przepis wyłożyłaś rewelacyjnie przystępnie - to może i mi się uda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
moje aniutkowo
Ciekawy przepis. Ostatnio trochę przetwarzam, to chętnie skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i Bliźniaków-Słodziaków też!
Ładnie wygląda, spróbuję. Zimą fajnie ożywić kolorem kanapkę.:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy takowego ale wierzę, że pyszny musi być! W wolnej chwili wypróbuję przepis, dzięki!
OdpowiedzUsuńserdeczne pozdrowienia ślę,
Nie jadłam takiego, ale jak można marmoladę z brukwi to pewno dżem z papryki też:)
OdpowiedzUsuńa to ciekawe :)
OdpowiedzUsuńo takim wynalazku jeszcze nie słyszałam ;)
buziak!
No wygląda cudnie, pewnie też tak smakuje!!! Nigdy wcześniej nie próbowałam ;)Ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
No proszę, co za połączenie:-) zaciekawiłaś mnie!i fajny nowy banerek:-)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Niezwykle nietypowe:) Chyba musze spróbować, ale moze na wszelki wypadek z mniejszej ilości??? Chociaż pewnie potem będę marudzić, że za mało, haha:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
O ja nie mogę :) O tym nie słyszałam, czy ten dżem smakuje paprykowo :) ? Ciekawe ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA to udało mi się Was zaskoczyć! Uwierzcie, że nie pożałujecie.
OdpowiedzUsuńJoanno - dżem smakuje jak najbardziej paprykowo:) A pachnie.... marzenie
deZealku - z 5 kg wyszło 10 małych słoiczków, takich dżemowych.
Mam nadzieję, że będzie wam smakował tak, jak i mnie:)
muszę koniecznie zrobić apetycznie wygląda no i proste w robociźnie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam-olka
zaintrygowałaś mnie... bardzo jestem ciekawa jak to smakuje, bo pierwszy raz czytam o dżemie ...............paprykowym.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię serdecznie
Agnieszka z http://otwartaszuflada.blogspot.co.uk/
Śliczny blog :))
OdpowiedzUsuńObserwujemy ?
king-stonn.blogspot.com
Witaj:):):)dziekuje za zaproszenie..masz racje..pokrewne dusze:):)zapraszam i do mnie na bloga:)www.swiatbelli.blogspot.com
OdpowiedzUsuńdżem paprykowy? zintrygowałaś mnie. Chociaż moje ciągoty ku ostrym smakom popychają mnie, żeby wspomnieć o paście ayvar- bułgarskim zdaje wynalazku zazwyczaj na ostro, może być też wersja light
OdpowiedzUsuń